Szem nem marad szárazon

Égő, szúró érzés? Homályos látás? Szemfáradás? Könnyezés?

Gyakran tapasztalt tünetek, amiket a fáradságnak tulajdonítunk. A száraz szem tünetei közül legalább egy minden második szemészeti páciensnél előfordul.

A könny és ami mögötte van

A könnyfilm fontos szerepet játszik abban, hogy a szemünk egészséges, a látásunk jó legyen. Védi és nedvesen tartja a szemet, valamint egyenletes felszínt biztosít.

Három fázisból, a belső mucinos , a középső vizes- és a külső lipid rétegből áll. Ezeknek mind megvan a maga szerepe. Az első biztosítja a könnyfilm tapadását és megfelelő elterülését. A második, vizes réteg, amelyet a könnymirigyek termelnek, táplálja és hidratálja a szemfelszínt. A külső olajos réteg fenntartja a könnyfilm stabilitását, akadályozza a könny elpárolgását.

A szem szárazságát okozhatja a nem megfelelő mennyiségű vagy minőségű könny. Ennek kialakulásában számos tényező szerepet játszhat. Az elégtelen könnymennyiség ritkább és általában valamilyen betegséghez társul. Gyakoribb probléma a fokozott könnypárolgás. Ennek belső oka lehet a lipid réteget termelő mirigy diszfunkciója, vagy hormonális probléma. A külső ok között a környezeti körülményektől a szedett gyógyszereken át a kontaktlencse hordásig sok tényező szerepet játszhat.

A száraz szem igen zavaró, diszkomfort érzést okoz és megnehezíti az olyan mindennapi tevékenységek végzését, mint az olvasás, autóvezetés, számítógép előtti munkavégzés. Ráadásul a szem védekező képessége csökken, a szaruhártya felszíne sérülhet, hámhiány alakulhat ki.

Hogyan kezelhető?

A száraz szem jelenleg még nem gyógyítható (bár ígéretes kutatások folynak a témában), de kezelhető probléma. A kellő mennyiségű és minőségű könnyet műkönny adásával lehet pótolni. Attól függően, hogy melyik fázissal van a probléma, kell a műkönnyet – lehetőleg tartósítószer menteset – megválasztani. Ha a csökkent könnymennyiség pótlása nem jár kellő terápiás eredménnyel, akkor a könnyelfolyás csökkentése (könnypontdugó) jelenthet megoldást.

További bejegyzéseink

Összes bejegyzés