Szem nem marad szárazon

Égő, szúró érzés? Homályos látás? Szemfáradás? Könnyezés? Gyakran tapasztalt tünetek, amiket a fáradságnak tulajdonítunk. A száraz szem tünetei közül legalább egy minden második szemészeti páciensnél előfordul.

A könny és ami mögötte van

A könnyfilm fontos szerepet játszik abban, hogy a szemünk egészséges maradjon és a látásunk jó legyen. Védi és nedvesen tartja a szemet, valamint egyenletes felszínt biztosít.

Három fázisból, a belső úgynevezett mucinos, a középső vizes- és a külső lipid rétegből áll. Ezeknek mind fontos szerepe van. Az első biztosítja a könnyfilm tapadását és megfelelő elterülését. A második, vizes réteg, amelyet a könnymirigyek termelnek, táplálja és hidratálja a szemfelszínt. A külső olajos réteg fenntartja a könnyfilm stabilitását, akadályozza a könny elpárolgását.

A szem szárazsága két oka lehet, vagy nem megfelelő mennyiségű vagy nem megfelelő minőségű a könny. Ennek kialakulásában számos tényező szerepet játszhat. Az elégtelen könnymennyiség ritkább és általában valamilyen betegséghez társul. Gyakoribb probléma a fokozott könnypárolgás. Ennek belső oka lehet a lipid réteget termelő mirigy diszfunkciója, vagy hormonális probléma. A külső okok között a környezeti körülményektől (szárazság, por, stb) a szedett gyógyszereken át a kontaktlencse hordásig sokminden szerepet játszhat.

A száraz szem igen zavaró, diszkomfort érzést okoz. Megnehezíti az olyan mindennapi tevékenységek végzését, mint az olvasás, autóvezetés, vagy a számítógép előtti munkavégzés. Ráadásul csökkenhet a szem védekező képessége, a szaruhártya felszíne könnyebben megsérülhet, hámhiány alakulhat ki.

Hogyan kezelhető a száraz szem?

A száraz szem jelenleg még nem gyógyítható, bár ígéretes kutatások folynak a témában, de a probléma jól kezelhető . A kellő mennyiségű és minőségű könnyet műkönny adásával viszonyalg könnyen lehet pótolni. Attól függően, hogy melyik réteggel van a probléma, kell a műkönnyet megválasztani. Érdemes tartósítószermentes műkönnyet használni.

Ha a csökkent könnymennyiség pótlása nem jár kellő terápiás eredménnyel, akkor a könnyelfolyás csökkentése (könnypontdugó) jelenthet megoldást. Egészségcentrumunkban felszívódó és végleges könnypontugót is alkalmazunk. A behelyezés pár perc, általa a tünetek jelentősen csökkenek.

https://santalucia.hu/szemeszet/

További bejegyzéseink

Összes bejegyzés