Vérszegénység / Anémia

A vérszegénység a vérfesték csökkenés következtében kialakuló panaszok és tünetek együttesét jelenti. Lassan alakul ki, ezért sokáig nem is okoz problémát.

Általános tünetként jelenik meg a fáradékonyság, a fizikai teljesítőképesség csökkenése, a szellemi teljesítőképesség csökkenése, szédülés, fülzúgás, sápadtság.

A vérszegénység valamilyen betegségnek a tünete. Nagyon sokféle betegség okoz anémiát. A gyógyításhoz mindenképpen meg kell keresni a háttérben álló elváltozást és annak kezelésével együtt a vérszegénységet is kezeljük.

A vérszegénységet kiváltó okok:

vér

Vérképzés csökkenése a vérképzéshez szükséges anyagok hiánya miatt. (Vas, Fólsav, B12). Ez kialakulhat elégtelen táplálkozás (vegetáriánus étrend, alkoholizmus) vagy felszívódási zavar, mint a bélférgesség, bélgyulladás vagy glutén érzékenység következtében. Daganatos betegségek összetett mechanizmuson keresztül váltanak ki vérszegénységet.

A fokozott vérvesztést a szervezet nem tudja pótolni ezért kialakul az anémia. Ilyen lehet a gyomorfekély, vagy az aranyeres csomó okozta vérzés, nőknél az erős és elhúzódó menstruáció. Heveny vérvesztés esetén akár transzfúzióra is szükség lehet. Idült vérvesztés esetén a vérvesztés okát kell megkeresni és megszüntetni.

A vörösvérsejtek fokozott pusztulása szintén lehet oka vérszegénységnek. (sarlósejtes vérszegénység, immunbetegségek, műbillentyű, gyógyszerek) Itt is a kiváltó ok gyógyítása vezethet a gyógyuláshoz.

A vérszegénység speciális eseteiben mindenképpen hematológus szakorvossal szükséges konzultálni.

https://santalucia.hu/hematologia/