Szemészet

Természetes kívánság az embertől, hogy a jó látást élete folyamán végig meg szeretné őrizni. A látás a testi-lelki egészség fontos része. Információgyűjtés, kommunikáció, mozgás-közlekedés, pihenés, szórakozás – csak néhány azok közül a funkciók, tevékenységek közül, melyekben a jó látás elengedhetetlen. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor a látással problémák adódnak és ez megkeseríti a mindennapokat. Ebben tudunk mi a segíteni, hogy újra teljes életet élhessen.

Magánrendelőnkben minden alkalmassági vizsgálatra lehetőség van:

  • Éleslátás vizsgálata, szükség esetén a megfelelő szemüveg vagy kontaktlencse rendelése
  • Színlátás vizsgálata
  • Kétszemes együtt-látás, térlátás vizsgálat
  • Látótérvizsgálat

A szürkehályog, a zöldhályog, a cukorbetegség, a szem gyulladásai, az éleslátás helyének elfajulása, a különböző öröklődő elváltozások, az esetleges daganatok jelentősen befolyásolhatják a látást. Ha nem teljes a látás (szemüveg vagy kontaktlencse sem javítja a látóélességet), a szemorvos különböző vizsgálatokkal kideríti a látásélesség romlásának okát. Ezen vizsgálatok sokszor több időt, a pupilla kitágítását, bonyolult vizsgálati módszereket és megfelelő eszközös felszereltséget igényelnek.

Egészségcentrumunkban ezen lehetőségek a magasan képzett sok éves gyakorlattal rendelkező szakorvosok rendelkezésére állnak.

Előfordulhat, hogy egy elváltozás pontos megítélése kiegészítő vizsgálatokkal, labor vizsgálatokkal, több viziten való megjelenéssel állapítható meg. Sok belgyógyászati betegségnek van szemészeti szövődménye, nemegyszer a szemtünetek irányítják a figyelmet az általános belgyógyászati megbetegedésre. Ezek szűrésében, felismerésében és kezelésében orvosaink sok éves, nagy gyakorlattal rendelkeznek (a két legfontosabb és leggyakoribb a cukorbetegség és a magas vérnyomás). Ezeknek a betegeknek komplett ellátást tudunk nyújtani belgyógyász szakorvosunkkal közösen. Folyamatos konzultációra van lehetőség, ha eltérést, a szemészeti vizsgálatnál romlást észlelünk.

A hozzánk forduló pácienseinknek a vizsgálat végén összefoglaló, minden részletre kiterjedő leletet adunk, amely a lehetséges és szükséges kezelési javaslatokat, a kontroll vizsgálatokat is tartalmazza a gyógyulás vagy a maximális javulás elérése érdekében.

Gyakori kérdések

Életkornak megfelelően:

3 éves korban a lehetséges eltérések felfedezésére, mert 6 éves korig még van lehetőség a korrekcióra
5 éves korban beiratkozáshoz, az esetleg szükséges szemüveg elrendelésére
14 éves korban a középiskolás beiratkozáshoz, szakmaválasztás miatt
18 éves korban katonaság, munkavállalás, továbbtanulás céljából.
35-40 éves korban a közeli látás gyengülése, olvasószemüveg szükségességének elbírálása
40 év felett a zöldhályog gyakoriságának fokozódása
50 év felett kezdődő időskori szürkehályog megjelenése merülhet fel.

Valamely általános rendszerbetegség esetén a szemfenéki kép hozzájárulhat a betegség felfedezéséhez, vagy annak súlyosságát lehet megítélni ennek alapján. Ilyen lehet:

cukorbetegség
magasvérnyomás
vesebetegség
öröklődő betegségek meglétének diagnosztizálása: rövidlátás, túllátás, kancsalság, farkasvakság, stb.
Kétszemes látás (térlátás) vizsgálatához bizonyos foglalkozások esetében:

gépjárművezetés
nehézgépkezelés
pilóta, stb.
Képernyő előtti munkavégzéshez, fegyverviseléshez, stb

Látóterünk az a térrészlet, amelyet egyenesen előre tekintve, mozdulatlan fejtartás és szemállás mellett (egy pontra fixálva) látunk. A két szem által látott terület csak részben fedi le egymást, ezért a vizsgálatot mindkét szemre külön-külön el kell végezni.

A központi (centrális) látás a tárgyak felismerésében (éles látás), a perifériás a térbeli tájékozódásban segít.

Vizsgálat célja

A látópálya betegségeinek és elváltozásainak felismerése és nyomon követése, mint

a szem keringési zavarai
tumorok, gyulladások
öröklődő szembetegségek
neurológiai betegségek
éleslátás helyét érintő degeneratív elváltozások
Glaucoma

A betegség diagnosztikájában és nyomon követésében elengedhetetlen vizsgálat, mivel progresszív látáskárosodást okoz az látóidegrostok visszafordíthatatlan pusztulása. Sokáig panaszmentes, ezért fontos a rendszeres ellenőrzés.

Látótérkiesés

A látópálya bármely szakaszának károsodása látótérkiesést okoz, ami valamilyen formában csökkenti a látóteret. Ez lehet szűkület, vagy szigetszerű kiesés.

Vizsgálati típusok

Az egyes betegségek meghatározásában és nyomon követésében különböző látómezőre készült vizsgálatok segítenek:

Teljes
Centrális
Glaucoma
Perifériás
Macula
Megnövelt

Zöldhályog (glaucoma) betegségnél, ha idejében felismerjük és kezeljük, a páciens jó látása hosszú ideig megőrizhető. A 40 év feletti lakosság körében emelkedik ennek a betegségnek a gyakorisága, ezért az időben felismeréshez feltétlenül szükség van a szűrővizsgálatok elvégzésére. Olyan személyeknél, akiknek a családjában előfordult már zöldhályog, esetleg távollátók vagy kis fokban rövidlátók és elmúltak 40 évesek, hasznos, ha időszakosan részletes szemészeti vizsgálaton vesznek részt.
A vizsgálatokat a legmodernebb eszközökkel végezzük.

A szürkehályog egyre gyakrabban szerepel a látásproblémát okozó szemészeti betegségek között. Az életkor emelkedésével a gyakorisága is növekszik, akadályozva a látással szerezhető élmények, információk gyűjtését, megnehezítve ezzel a betegek mindennapi életét.

Mi a szürkehályog vagy cataracta?
A szemlencse elszürkülése.

Miért rontja a látást?
Az elhomályosodott, átlátszatlanná vált lencse útját állja a szembe jutó fénynek, így nem keletkezhet a külvilágról éles kép az ideghártyán, ezáltal homályosodik a látás. Ha a szemlencse teljesen elszürkül, érett szürkehályogról beszélünk, ilyenkor a látás annyira leromolhat, hogy csak a fényt érzékeli a szem.

Hogyan lehetséges a látás teljes helyreállítása műtét után?
Szemüveggel, kontaktlencsével vagy a szembe ültetett műanyag szemlencsével. Ez utóbbi adja a legnagyobb szabadságot az éles látáshoz, a műtét után, hiszen a paciensnek a műtétet követően semmi tennivalója nincs a viselésével.

Mi a szürkehályog műtét?
Magánrendelőnkben nem csak a szürkehályog diagnózisát állítjuk fel, hanem korszerű készülékeinkkel elvégezzük a beültetéshez szükséges biometriai (műlencse egyedi tervezése) vizsgálatokat és a műtéthez szükséges előkészítést.
Az elszürkülő lencsét el kell távolítani a fény útjából, hogy ismét éles képet kapjunk az ideghártyán. Ez csak műtéttel lehetséges. Ennek legmodernebb módszere az ultrahanggal való eltávolítás a phacoemulsificatio.
Mi is ezt az eljárást alkalmazzuk műtét során.

A beavatkozás folyamata

Magyarországon évente több mint 60.000 ilyen műtét történik. Az egész világon ezt a műtéti eljárást alkalmazzák. A műtét mikrosebészeti módszerrel történik, az egyik legsikeresebb és legeredményesebb műtéti módszer. A műtét bonyolult, az operatőröktől hosszú tanulási folyamatot és nagy műtéti gyakorlatot követel.
Éber állapotban, cseppekkel történő érzéstelenítésben történik a fájdalommentes műtét
A beavatkozás során igen kis – 2 mm körüli – seben át eltávolítják az ultrahanggal feldarabolt elszürkült lencserészeket és helyére egy megfelelő dioptriájú műanyagból készült lencsét helyeznek a szembe.
A műtét időtartama néhány perc
A műtét után szemcseppes kezelés és kontroll vizsgálatok szükségesek
Az alkalmazott műlencse fajtája dönti el, hogy a műtét után szükséges-e kiegészítő szemüveg viselése
A műtét utáni eredmény függ a szemfenék állapotától, az esetleg fennálló egyéb szembetegségektől, ezért a műtétet részletes szemészeti vizsgálat előzi meg.
Az orvos a műtét menetéről, a várható eredményekről tájékoztatja a pácienst.

A macula degeneratio (szemfenéki éleslátás helyének elfajulása) a modern civilizációs társadalmakban a gyengén látás vezető oka. Időben felfedezve van lehetőség a kezelésre is. Mivel bizonyos családi halmozódás tapasztalható, a szülők, testvérek hasonló betegsége esetén 50 éves kor felett rendszeres szűréssel a jelentős látásromlás kialakulása késleltethető, megelőzhető.
A megelőzés a legfontosabb, mert jelenleg a betegség még nem gyógyítható, az elveszett látást visszaállítani nem lehet.

A keratoconus a szaruhártya azon betegsége, amely a szaruhártya elvékonyodását, „kidülledését” jelenti. Általában kétoldali megbetegedés, amely minden 2000. embernél fordulhat elő. Kezdetben szemüveg, majd kontaktlencse viselése javítja a látást.
Korábban az előrehaladott és a látást jelentősen rontó eseteket szaruhártya átültetéssel gyógyították. Ma már időben felfedezve a folyamatot úgynevezett „Collagen cross-linking” technikával javítható, kezelhető a probléma.
A kezelés során Riboflavin csepp alkalmazásával, UV-A fény hatására oxigén gyökök szabadulnak fel, amelyek a kollagén rostok között kovalens kötésekkel erősítik a szaruhártya állományát.
Az eljárás akkor javasolt, ha romlás tapasztalható és el szeretnénk kerülni a szaruhártya átültetést. A 400 µ-nál vastagabb, tiszta (átlátszó) szaruhártya kezelhető. A kezelés alatt a beteg nyitott szemmel fekszik (a szem nyitva tartását szemterpesztővel biztosítjuk) és folyamatosan figyeli a fixáló fényt. A felszín érzéstelenítése 3×5 percenkénti érzéstelenítő cseppel történik. A felső hámréteg eltávolítása után 30 perces UV-A besugárzás következik, ami alat 5 percenként a 0,1% Riboflavint cseppentünk a szembe. A kezelés erőssége 370 nm 3 mW/cm2 energia.
Kezelés után a páciens kenőcsös lekötéssel távozik. A beavatkozás maga nem fájdalmas, később, amikor az érzéstelenítő hatása megszűnik, a szemben idegentest érzés tapasztalható a hámhiány miatt, azért a kezelés napján javasolt a pihenés. A teljes felszíni gyógyulás úgy egy hétig tart, a javulás, az állapot stabilizációja néhány hét alatt várható. A kezelés gyors, egyszerű és semmilyen mellékhatása nincs.

A szürkehályog műtét során a megfelelő műlencsét a páciens kitisztított szemlencsetokjába ültetik be. Az évek során ennek a toknak a hátsó lemeze megvastagodhat. Ebben az esetben előfordulhat homályos látás. Amennyiben a páciens ezt tapasztalja, az orvos – egy ambuláns műtét során – a tok hátulját kilyukasztja egy lézersugár segítségével, ezzel fény jut a műlencse mögötti törőközeghez, így ismét teljessé válik a látás. Ez a fájdalommentes műtét pupillatágítás mellett történik Yag lézer segítségével. A beavatkozás alapvetően kis kockázattal jár, azonban ehhez természetesen a páciens együttműködése is szükséges.

A szemnyomást 11 és 21 Hgmm közötti tartományban tekintjük normálisnak. Ennél magasabb érték zöldhályogra (glaucoma) utalhat, ezért fontos a rendszeres ellenőrzés. A szemnyomás mérése szűrő és ellenörző jelleggel gyors és fájadlommentes módon, non-contact tonomter-rel elvégezhető. Eltérés esetén további vizsgálatokat végzünk.

Rendszeres ellenőrzés javasolt:

45 éves kor felett
magas vérnyomás esetén
ismert magas szemnyomás esetén
ha a családban előfordul(t) zöldhályog.

A zártzugú zöldhályog megoldását jelenti a szivárványhártya lézeres lyukasztása, melyet szemcseppes kezeléssel lehet kiegészíteni.

Nyíltzugú glaucoma esetén, ha a szemcseppes kezelés elégtelen, akkor ennek kiegészítésére jön szóba a lézeres trabeculoplastica.

A szemfelszínt borító könnyfilm nagyon fontos szerepet játszik a szem egészségének megőrzésében és a jó látásban. A könnyfilm védi és nedvesen tartja a szaru- és kötőhártyát, és biztosítja a jó látásélességhez szükséges egyenletes felszínt. Ha a termelődő könny mennyisége vagy minősége nem megfelelő, az száraz szem tüneteket okozhat.

Minden második páciensnél előfordul legalább egy szemszárazságra utaló tünet, mint a szúró, égő érzés, irritáció, könnyezés, fényérzékenység, idegentest érzés. Kialakulása egyre gyakoribb és egyre fiatalabb korban.

A környezeti hatások, az életkor, bizonyos gyógyszerek, a számítógép használat, a kontaktlencse viselés, a szemhéj rendellenessége, bizonyos szemészeti műtétek és még számos ok idézhet elő ilyen jellegű panaszokat. Bizonyos bőrtípusok és bőrbetegségek esetén, mint a rosacea, seborhea, acne, az előfordulása jellemzőbb.

Könnyfilm

A könnyfilm nem egy homogén anyag, három rétegből áll. A belső réteg biztosítja a könnyfilm megfelelő tapadását, elterülését a középső, a vizes réteg, a külső pedig a gyors elpárolgást akadályozza. Bármelyik termelődésében jelentkezhet zavar. Ha a termelődő könny mennyisége és minősége nem megfelelő, műkönny rendszeres cseppentésével pótolható. Ha a panaszok ennek ellenére fennállnak, az elfolyás csökkentése lehet a megoldás.

Vizsgálat és terápia

A szemészeti vizsgálat során megállapítjuk, hogy milyen tényezők játszanak szerepet a száraz szem kialakulásában. A megtekintés (bőrtípus is) és az anamnézis felvétele után teszteket végzünk. Ennek függvényében, a panaszokat okozó összetevő pótlására műkönny használatát javasoljuk.

Ha a műkönny használata nem jár megfelelő terápiás eredménnyel, akkor könnypontdugót helyezünk a könnypontba, ezzel gátolva a könny gyors elfolyását.

Könnypontdugó működése

A könny a szemrésből a könnypontokon át folyik el. Ezek a szem orr felüli zugában találhatók. Ha a könnypótlás nem elégséges megoldás, akkor a könnypontba helyezett könnypontdugó természetes úton tudja csökkenteni a könny elfolyását. Először felszívódó dugót helyezünk be. Amennyiben ez csökkenti a panaszokat, akkor lehetőség van úgynevezett végleges szilikon dugó behelyezésére.

A könny pont dugó egyszerűen behelyezhető, jelentős mértékben csökkentheti a száraz szem panaszokat, de nem oki, hanem tüneti terápia.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Ha bármilyen kérdése lenne, forduljon hozzánk bizalommal, szakorvosaink, munkatársaink örömmel segítenek.

Kapcsolatfelvétel