Szemészet

Természetes kívánság az embertől, hogy a jó látást élete folyamán végig meg szeretné őrizni. A látás a testi-lelki egészség fontos része. Információgyűjtés, kommunikáció, mozgás-közlekedés, pihenés, szórakozás – csak néhány azok közül a funkciók, tevékenységek közül, melyekben a jó látás elengedhetetlen. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor a látással problémák adódnak és ez megkeseríti a mindennapokat. Ebben tudunk mi a segíteni, hogy újra teljes életet élhessen.

Magánrendelőnkben minden alkalmassági vizsgálatra lehetőség van:

  • Éleslátás vizsgálata, szükség esetén a megfelelő szemüveg vagy kontaktlencse rendelése
  • Színlátás vizsgálata
  • Kétszemes együtt-látás, térlátás vizsgálat
  • Látótérvizsgálat
  • Képernyő előtti munkavégzéshez vizsgálat
  • Léezres látásjavító kezelés előtti alkalmassági vizsgálat

Szemészeti betegségek vizsgálata, kezelése

A szürkehályog, a zöldhályog, a cukorbetegség, a szem gyulladásai, az éleslátás helyének elfajulása, a különböző öröklődő elváltozások, az esetleges daganatok jelentősen befolyásolhatják a látást. Ha nem teljes a látás (szemüveg vagy kontaktlencse sem javítja a látóélességet), a szemorvos különböző vizsgálatokkal kideríti a látásélesség romlásának okát. Ezen vizsgálatok sokszor több időt, a pupilla kitágítását, bonyolult vizsgálati módszereket és megfelelő eszközös felszereltséget igényelnek. Egészségcentrumunkban az alábbi diagnosztikai is eszközök rendelkezésre állnak

Pentacam: egy körbeforgó kamera 1 perc alatt 25 felvételt készít a szem elülső részéről (szaruhártya, csarnok, szemlencse) egészen a szemlencséig

A-scan ultrahang: segítségével a szem belső részeiről nyerhető információ

Perimeter: látótér vizsgálatot lehet vele végezni, ami például a zöldhályogos betegeknél, neurológiai betegségeknél, az éleslátás helyét érintő elváltozások esetén nagyon fontos diagnosztikai eszköz

Non-contact tonometer: a szem érintés nélkül szemnyomásának vizsgálata

OCT: a szem különböző részeinek és rétegeinek fájdalommentes vizsgálata

Előfordulhat, hogy egy elváltozás pontos megítélése kiegészítő vizsgálatokkal, labor vizsgálatokkal, több viziten való megjelenéssel állapítható meg. Sok belgyógyászati betegségnek van szemészeti szövődménye, nemegyszer a szemtünetek irányítják a figyelmet az általános belgyógyászati megbetegedésre. Ezek szűrésében, felismerésében és kezelésében orvosaink sok éves, nagy gyakorlattal rendelkeznek (a két legfontosabb és leggyakoribb a cukorbetegség és a magas vérnyomás). Ezeknek a betegeknek komplett ellátást tudunk nyújtani belgyógyász szakorvosunkkal közösen. Folyamatos konzultációra van lehetőség, ha eltérést, a szemészeti vizsgálatnál romlást észlelünk.

A hozzánk forduló pácienseinknek a vizsgálat végén összefoglaló, minden részletre kiterjedő leletet adunk, amely a lehetséges és szükséges kezelési javaslatokat, a kontroll vizsgálatokat is tartalmazza a gyógyulás vagy a maximális javulás elérése érdekében.

Látásvizsgálat, diagnosztikai vizsgálatok, szűrések

A szemész szakorvos feladata, hogy a szemészeti elváltozásokat és betegségeket kezelje. Egészséges szem mellett is előfordulhat, hogy az éleslátáshoz korrekció (szemüveg, kontaktlencse) szükséges. Rendelőnkben az orvos mellett diplomás optometrista szakember segít a látásélesség és egyéb diagnosztikai vizsgálatokban. Amennyiben ennek során bármilyen szemészeti betegség gyanúja merül fel, szemész szakorvosunk további vizsgálatokat végez.

Lehetőség van a diagnosztikai vizsgálatokat (látótér, OCT) önmagunkban is igénybe venni, ennek eredményét Ön visszaviheti szemész szakorvosához. Ha szükséges, szakorvosi vélemény is készül a vizsgálat mellé.

Gyakori kérdések

Az OCT (Optikai koherencia tomográfia) a modern szemészeti diagnosztika elengedhetetlen eszköze. Segítségével a szem különböző részei és rétegei fájdalommentesen vizsgálhatóak. A pontos és időben történő vizsgálatok segítik az egyes betegségek korai felismerését és nyomon követését.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

Az OCT készülék ún. nem invazív képalkotó eljárás, amellyel 3D-s és keresztmetszeti kép készíthető a retináról. Valós idejű kép készíthető a retina rétegeiről, az idegrostrétegről és látóidegfőről
A szem hátsó szegmensének diagnosztizálása mellett a szem elülő része is vizsgálható. Így láthatóvá válnak a retina és a szemfenék képletei, a szaruhártya, és a szivárványhártya.
A vizsgálat nagy előnye, hogy nem jár kellemetlenséggel és teljesen veszélytelen. Csupán néhány másodpercig pislogás nélkül kell a készülékbe nézni az egyes felvételek során.

Milyen betegségek esetén ajánlott?

3D-s képen, a két szem összehasonlításában ill. a rendszeresen készült felvételeken a betegség időben is jól nyomon követhető. Ez segít a terápia megválasztásában, a szükséges változtatások és kezelések időben történő bevezetésében például az alábbi betegségek esetén:

• Időskori makuladegeneráció (AMD) vagy sárgatest elfajulás – a vizsgálat segíthet a szűrésben, a korai felismerésben ill. a betegség nyomon követésében
• Zöldhályog (glaucoma) – a papilla állapotának és az idegrostréteg vastagságának ellenőrzése és rendszeres összehasonlítása segít a betegség nyomon követésében és a terápia megfelelő megválasztásában. A készülék segít a szemnyomás értékének korrekciójában, és a betegség szempontjából fontos csarnok és zug értékek mérésében
• Cukorbetegség – a cukorbetegség okozta szemfenéki elváltozások (diabéteszes makulopátia) következtében kialakuló ödéma jól látható a szemfenéki OCT felvételeken, mely időben felfedezve segíti a a hatékony kezelést
• Makula (éleslátás helye) egyéb betegségei – az OCT felvételeken nagyon jól látszanak a retina egyes rétegei, ezek akár külön-külön is vizsgálhatóak.
• Öröklődő szemfenéki kórképek
• Gyulladásos kórképek:
• Érelzáródás utáni állapotok: akár artériás, akár vénás elzáródás esetén
• Látóideg gyulladás (pl. sclerosis multiplex)
• Műtét utáni ödémás állapotok

Milyen értékeket nézünk?

A vizsgálat során a képi megjelenítés mellett számos adatot is mér a gép. Az egyes betegségek esetén más és más képleteket vizsgálunk és hasonlítunk össze rendszeresen. Ilyenek lehetnek többek között:

• Szaruhártya vastagság: mikrométerben mért adat, általában a centrális és a legvékonyabb értéket figyeljük. Vastagsága hatással van a mért szemnyomás értékére.
• C/D: cup/disc arány, mely a papilla átmérőjét, mélységét, kiterjedését méri. Kb. 0,4-ig tartjuk elfogadhatónak, de az egyéni anatómiai adottságok miatt ettől eltérő is lehet
• retinális idegrostréteg vastagság: zöldhályog gyanú szűrésére és a betegség követésére
• retina vastagság: mikrométerben mért adat

Testre szabott vizsgálatok

Az OCT készülék számos vizsgálat elvégzésére képes, melyeket az egyes betegségekhez szabva vizsgálati protokollok szerint végzünk, mint pl:

• retina: 2 felvétel készül, egy a makuláról, egy a retina centrumáról
• glaucoma: felvétel készül a makuláról, a látóidegfőről és a szem elülső szegmenséről is
• szűrés: a makula és a látóidegfő mellett a retina középső területe is vizsgálható

A szemfelszínt borító könnyfilm nagyon fontos szerepet játszik a szem egészségének megőrzésében és a jó látásban. A könnyfilm védi és nedvesen tartja a szaru- és kötőhártyát, és biztosítja a jó látásélességhez szükséges egyenletes felszínt. Ha a termelődő könny mennyisége vagy minősége nem megfelelő, az száraz szem tüneteket okozhat.

Minden második páciensnél előfordul legalább egy szemszárazságra utaló tünet, mint a szúró, égő érzés, irritáció, könnyezés, fényérzékenység, idegentest érzés. Kialakulása egyre gyakoribb és egyre fiatalabb korban.

A környezeti hatások, az életkor, bizonyos gyógyszerek, a számítógép használat, a kontaktlencse viselés, a szemhéj rendellenessége, bizonyos szemészeti műtétek és még számos ok idézhet elő ilyen jellegű panaszokat. Bizonyos bőrtípusok és bőrbetegségek esetén, mint a rosacea, seborhea, acne, az előfordulása jellemzőbb.

Könnyfilm

A könnyfilm nem egy homogén anyag, három rétegből áll. A belső réteg biztosítja a könnyfilm megfelelő tapadását, elterülését a középső, a vizes réteg, a külső pedig a gyors elpárolgást akadályozza. Bármelyik termelődésében jelentkezhet zavar. Ha a termelődő könny mennyisége és minősége nem megfelelő, műkönny rendszeres cseppentésével pótolható. Ha a panaszok ennek ellenére fennállnak, az elfolyás csökkentése lehet a megoldás.

Vizsgálat és terápia

A szemészeti vizsgálat során megállapítjuk, hogy milyen tényezők játszanak szerepet a száraz szem kialakulásában. A megtekintés (bőrtípus is) és az anamnézis felvétele után teszteket végzünk. Ennek függvényében, a panaszokat okozó összetevő pótlására műkönny használatát javasoljuk.

Ha a műkönny használata nem jár megfelelő terápiás eredménnyel, akkor könnypontdugót helyezünk a könnypontba, ezzel gátolva a könny gyors elfolyását.

Könnypontdugó működése

A könny a szemrésből a könnypontokon át folyik el. Ezek a szem orr felüli zugában találhatók. Ha a könnypótlás nem elégséges megoldás, akkor a könnypontba helyezett könnypontdugó természetes úton tudja csökkenteni a könny elfolyását. Először felszívódó dugót helyezünk be. Amennyiben ez csökkenti a panaszokat, akkor lehetőség van úgynevezett végleges szilikon dugó behelyezésére.

A könny pont dugó egyszerűen behelyezhető, jelentős mértékben csökkentheti a száraz szem panaszokat, de nem oki, hanem tüneti terápia.

Életkornak megfelelően:

3 éves korban a lehetséges eltérések felfedezésére, mert 6 éves korig még van lehetőség a korrekcióra
5 éves korban beiratkozáshoz, az esetleg szükséges szemüveg elrendelésére
14 éves korban a középiskolás beiratkozáshoz, szakmaválasztás miatt
18 éves korban katonaság, munkavállalás, továbbtanulás céljából.
35-40 éves korban a közeli látás gyengülése, olvasószemüveg szükségességének elbírálása
40 év felett a zöldhályog gyakoriságának fokozódása
50 év felett kezdődő időskori szürkehályog megjelenése merülhet fel.

Valamely általános rendszerbetegség esetén a szemfenéki kép hozzájárulhat a betegség felfedezéséhez, vagy annak súlyosságát lehet megítélni ennek alapján. Ilyen lehet:

cukorbetegség
magasvérnyomás
vesebetegség
öröklődő betegségek meglétének diagnosztizálása: rövidlátás, túllátás, kancsalság, farkasvakság, stb.
Kétszemes látás (térlátás) vizsgálatához bizonyos foglalkozások esetében:

gépjárművezetés
nehézgépkezelés
pilóta, stb.
Képernyő előtti munkavégzéshez, fegyverviseléshez, stb

Látóterünk az a térrészlet, amelyet egyenesen előre tekintve, mozdulatlan fejtartás és szemállás mellett (egy pontra fixálva) látunk. A két szem által látott terület csak részben fedi le egymást, ezért a vizsgálatot mindkét szemre külön-külön el kell végezni.

A központi (centrális) látás a tárgyak felismerésében (éles látás), a perifériás a térbeli tájékozódásban segít.

Vizsgálat célja

A látópálya betegségeinek és elváltozásainak felismerése és nyomon követése, mint

a szem keringési zavarai
tumorok, gyulladások
öröklődő szembetegségek
neurológiai betegségek
éleslátás helyét érintő degeneratív elváltozások
Glaucoma

A betegség diagnosztikájában és nyomon követésében elengedhetetlen vizsgálat, mivel progresszív látáskárosodást okoz az látóidegrostok visszafordíthatatlan pusztulása. Sokáig panaszmentes, ezért fontos a rendszeres ellenőrzés.

Látótérkiesés

A látópálya bármely szakaszának károsodása látótérkiesést okoz, ami valamilyen formában csökkenti a látóteret. Ez lehet szűkület, vagy szigetszerű kiesés.

Vizsgálati típusok

Az egyes betegségek meghatározásában és nyomon követésében különböző látómezőre készült vizsgálatok segítenek:

Teljes
Centrális
Glaucoma
Perifériás
Macula
Megnövelt

A zöldhályog (glaucoma) azokat a betegségeket foglalja magába, amelyek a látóideg visszafordíthatatlan károsodásával járnak. Ezek végső esetben akár vaksághoz is vezethetnek. Leggyakoribb formái a nyílt-, és zárt zúgú glaucoma. A betegség következtében romlik az életminőség, a fizikai és pszichés közérzet.
A magas szemnyomás a zöldhályog betegség egyik jelentős rizikófaktora és jellemző tünete. A betegség lefolyása több tényezőtől függ; belső szemnyomás, betegség súlyossága, életkor, családi anamnézis. Jelenleg a szemnyomás csökkentése az egyetlen olyan beavatkozási lehetőség, amely bizonyítottan segít a galucoma kezelésében.
Ha idejében felismerjük és kezeljük, a páciens jó látása hosszú ideig megőrizhető. A 40 év feletti lakosság körében emelkedik ennek a betegségnek a gyakorisága. Ezzel csökkenthető a látóideg károsodás mértéke. Olyan személyeknél, akiknek a családjában előfordult már zöldhályog, esetleg távollátók vagy kis fokban rövidlátók és elmúltak 40 évesek, hasznos, ha időszakosan részletes szemészeti vizsgálaton vesznek részt.
A nyitott vagy zárt zúgú glaucoma diagnosztizálását követően lehetőség van gyógyszeres, lézeres, esetleg mikrosebészeti kezelésre.
Rendelőnkben a Nemzetközi Szemészeti Tanács (ICO) előírásainak megfelelően végezzük a vizsgálatokat. https://augenchirurgie.clinic/content/hilfe/3-downloads/fachliteratur/icoglaucomaguidelines.pdf

Az alapvizsgálatok mellett a bővített protokoll szerinti kiegészítő vizsgálatokat is elvégezzük.

• OCT: elülső szegmens, látóideg képdiagnosztika
• Pachymetria (szaruhártya vastagság mérés)
• Csarnokzúg mérés
• Csarnoktérfogat mérés
• Ultrahangos vizsgálat
• Automata látótér vizsgálat, glaucoma szűréssel

Amennyiben szükséges, a gyógyszeres terápia mellett lézeres (iridotomia, trabeculoplastika) kezelést végzünk.
A rendszeres szemészeti ellenőrzés kulcsfontosságú.

A szürkehályog egyre gyakrabban szerepel a látásproblémát okozó szemészeti betegségek között. Az életkor emelkedésével a gyakorisága is növekszik, akadályozva a látással szerezhető élmények, információk gyűjtését, megnehezítve ezzel a betegek mindennapi életét.

Mi a szürkehályog vagy cataracta?
A szemlencse elszürkülése.

Miért rontja a látást?
Az elhomályosodott, átlátszatlanná vált lencse útját állja a szembe jutó fénynek, így nem keletkezhet a külvilágról éles kép az ideghártyán, ezáltal homályosodik a látás. Ha a szemlencse teljesen elszürkül, érett szürkehályogról beszélünk, ilyenkor a látás annyira leromolhat, hogy csak a fényt érzékeli a szem.

Hogyan lehetséges a látás teljes helyreállítása műtét után?
Szemüveggel, kontaktlencsével vagy a szembe ültetett műanyag szemlencsével. Ez utóbbi adja a legnagyobb szabadságot az éles látáshoz, a műtét után, hiszen a paciensnek a műtétet követően semmi tennivalója nincs a viselésével.

Mi a szürkehályog műtét?
Magánrendelőnkben nem csak a szürkehályog diagnózisát állítjuk fel, hanem korszerű készülékeinkkel elvégezzük a beültetéshez szükséges biometriai (műlencse egyedi tervezése) vizsgálatokat és a műtéthez szükséges előkészítést.
Az elszürkülő lencsét el kell távolítani a fény útjából, hogy ismét éles képet kapjunk az ideghártyán. Ez csak műtéttel lehetséges. Ennek legmodernebb módszere a phacoemulsificatio.
Mi is ezt az eljárást alkalmazzuk műtét során.

A beavatkozás folyamata

Magyarországon évente több mint 60.000 ilyen műtét történik. Az egész világon ezt a műtéti eljárást alkalmazzák. A műtét mikrosebészeti módszerrel történik, az egyik legsikeresebb és legeredményesebb műtéti módszer. A műtét bonyolult, az operatőröktől hosszú tanulási folyamatot és nagy műtéti gyakorlatot követel.
Éber állapotban, cseppekkel történő érzéstelenítésben történik a fájdalommentes műtét
A beavatkozás során igen kis – 2 mm körüli – seben át eltávolítják az ultrahanggal feldarabolt elszürkült lencserészeket és helyére egy megfelelő dioptriájú műanyagból készült lencsét helyeznek a szembe.
A műtét időtartama néhány perc
A műtét után szemcseppes kezelés és kontroll vizsgálatok szükségesek
Az alkalmazott műlencse fajtája dönti el, hogy a műtét után szükséges-e kiegészítő szemüveg viselése
A műtét utáni eredmény függ a szemfenék állapotától, az esetleg fennálló egyéb szembetegségektől, ezért a műtétet részletes szemészeti vizsgálat előzi meg.
Az orvos a műtét menetéről, a várható eredményekről tájékoztatja a pácienst.

A macula degeneratio (szemfenéki éleslátás helyének elfajulása) a modern civilizációs társadalmakban a gyengén látás vezető oka. Időben felfedezve van lehetőség a kezelésre is. Mivel bizonyos családi halmozódás tapasztalható, a szülők, testvérek hasonló betegsége esetén 50 éves kor felett rendszeres szűréssel a jelentős látásromlás kialakulása késleltethető, megelőzhető.
A megelőzés a legfontosabb, mert jelenleg a betegség még nem gyógyítható, az elveszett látást visszaállítani nem lehet.

A keratoconus a szaruhártya azon betegsége, amely a szaruhártya elvékonyodását, „kidülledését” jelenti. Általában kétoldali megbetegedés, amely minden 2000. embernél fordulhat elő. Kezdetben szemüveg, majd kontaktlencse viselése javítja a látást.
Korábban az előrehaladott és a látást jelentősen rontó eseteket szaruhártya átültetéssel gyógyították. Ma már időben felfedezve a folyamatot úgynevezett „Collagen cross-linking” technikával javítható, kezelhető a probléma.
A kezelés során Riboflavin csepp alkalmazásával, UV-A fény hatására oxigén gyökök szabadulnak fel, amelyek a kollagén rostok között kovalens kötésekkel erősítik a szaruhártya állományát.
Az eljárás akkor javasolt, ha romlás tapasztalható és el szeretnénk kerülni a szaruhártya átültetést. A 400 µ-nál vastagabb, tiszta (átlátszó) szaruhártya kezelhető. A kezelés alatt a beteg nyitott szemmel fekszik (a szem nyitva tartását szemterpesztővel biztosítjuk) és folyamatosan figyeli a fixáló fényt. A felszín érzéstelenítése 3×5 percenkénti érzéstelenítő cseppel történik. A felső hámréteg eltávolítása után 30 perces UV-A besugárzás következik, ami alat 5 percenként a 0,1% Riboflavint cseppentünk a szembe. A kezelés erőssége 370 nm 3 mW/cm2 energia.
Kezelés után a páciens kenőcsös lekötéssel távozik. A beavatkozás maga nem fájdalmas, később, amikor az érzéstelenítő hatása megszűnik, a szemben idegentest érzés tapasztalható a hámhiány miatt, azért a kezelés napján javasolt a pihenés. A teljes felszíni gyógyulás úgy egy hétig tart, a javulás, az állapot stabilizációja néhány hét alatt várható. A kezelés gyors, egyszerű és semmilyen mellékhatása nincs.

A szürkehályog műtét során a megfelelő műlencsét a páciens kitisztított szemlencsetokjába ültetik be. Az évek során ennek a toknak a hátsó lemeze megvastagodhat. Ebben az esetben előfordulhat homályos látás. Amennyiben a páciens ezt tapasztalja, az orvos – egy ambuláns műtét során – a tok hátulját kilyukasztja egy lézersugár segítségével, ezzel fény jut a műlencse mögötti törőközeghez, így ismét teljessé válik a látás. Ez a fájdalommentes műtét pupillatágítás mellett történik Yag lézer segítségével. A beavatkozás alapvetően kis kockázattal jár, azonban ehhez természetesen a páciens együttműködése is szükséges.

A szemnyomást 11 és 21 Hgmm közötti tartományban tekintjük normálisnak. Ennél magasabb érték zöldhályogra (glaucoma) utalhat, ezért fontos a rendszeres ellenőrzés. A szemnyomás mérése szűrő és ellenörző jelleggel gyors és fájadlommentes módon, non-contact tonomter-rel elvégezhető. Eltérés esetén további vizsgálatokat végzünk.

Rendszeres ellenőrzés javasolt:

45 éves kor felett
magas vérnyomás esetén
ismert magas szemnyomás esetén
ha a családban előfordul(t) zöldhályog.

A zártzugú zöldhályog megoldását jelenti a szivárványhártya lézeres lyukasztása, melyet szemcseppes kezeléssel lehet kiegészíteni.

Nyíltzugú glaucoma esetén, ha a szemcseppes kezelés elégtelen, akkor ennek kiegészítésére jön szóba a lézeres trabeculoplastica.

Teljes körű szemészeti vizsgálat
• közeli-távoli látásélesség vizsgálat
• közeli-távoli szemüvegfelírás
• szemnyomás mérés
• szemfenék vizsgálat
• terápiás javaslat
• gyógyszerfelírás

Célzott szemészeti vizsgálat
• Teljes körű szemészeti vizsgálat mellett
• pentacamos kiegészítő vizsgálat
◦ cornea topográfia
◦ szaruhártya vastagság mérése
◦ csarnoktérfogat
◦ csarnokzug
◦ lencse tomográfia
◦ keratokónusz szűrés
• vagy ultrahangos kiegészítő vizsgálat
◦ szaruhártya vastagság
◦ tengelyhossz mérés
◦ stb
• vagy OCT vizsgálat
◦ glaucoma
◦ retinális elváltozások
◦ ödéma
◦ gyulladás
◦ AMD
◦ cukorbetegség

Emelt szintű zöldhályog vizsgálat
• látásélesség vizsgálat
• közeli és távoli szemüvegfelírás
• szemnyomásmérés
• szemfenékvizsgálat
• terápiás javaslat
• gyógyszerfelírás
• pentacamos kiegészítő vizsgálat
• látótér vagy OCT vizsgálat

Szürkehályog vizsgálat
• Teljes körű szemészeti vizsgálat mellett
• Ultrahangos kiegészítő vizsgálat
◦ lencsetervezésAz egyes elemeket az adott páciens problémájához igazítjuk. Mindig személyre szabottan végezzük vizsgálatainkat. Amennyiben kiegészítő vizsgálatot javaslunk, annak szükségességét és költségét minden esetben előre egyeztetjük.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Ha bármilyen kérdése lenne, forduljon hozzánk bizalommal, szakorvosaink, munkatársaink örömmel segítenek.

Kapcsolatfelvétel