Milyen a jó szemüveg?

Miért fontos a jó szemüveg?

Mindennapi tevékenységünk során a távoli és közeli éles látás természetesnek tűnik. Ha ez a képességünk hiányzik, megfelelő látásjavító eszközzel, mint a szemüveg vagy kontaktlencse, érhetjük el a számunkra kényelmes, kielégítő látást.

Nem mindenki számára ugyan az a látásminőség, élesség a kényelmes. Fontos, hogy a lehető legélesebb képet kapjuk úgy, hogy ez számunkra ne okozzon kellemetlen élményt.

Ha egy szemüveg nagyít vagy túlságosan kicsinyít, lehet, hogy a táblán jól olvasunk vele, de a mindennapi életben mégsem kényelmes a viselése. Szemüveg rendelésnél, kontaktlencse próbánál mindig meg kell vizsgálni külön-külön a jobb és bal szemet, majd a két szemet együtt, mert gyakran a külön-külön legjobb korrekció 2 szemmel vizsgálva zavaró. Ennek oka, hogy az agyunk a jobb és bal szem által közvetített képet egyesíti, így éljük meg a látást. Ha a 2 kép egyesítésekor valami zavaró jelenség lép fel (különböző képnagyság, kontúr vonalak kettőződése) a szemüveg nem lesz jól viselhető.

Mikor jó a szemüveg?

Távoli szemüvegnél fontos, ha mindkét szemünk jól lát, megfelelő legyen az élmény mellett a jó térlátás. Ne zavarjon a keret széle, jól üljön a szemüveg az orrnyergen, az arcunkkal párhuzamos legyen a szemüveg dőlése. Hasonlóan fontos, hogy a szemüveg szára megfelelő módon illeszkedjen a halántékon és a fülön is. A szemüveg ne csúszkáljon.

A különböző védőrétegek tükröződést okozhatnak, ami bizonyos embereket zavar. Ha ezt valaki tudja magáról, ne válasszon ilyen üveget. A színes és a fényre sötétedő üvegek is egyéni ízlés szerint hordhatók. A szürke és zöld színű üveg a hideg fényeket, a barnás a meleg fényeket erősíti.

Közeli üvegnél rendkívül fontos milyen távolságra akarjuk használni az üveget. Más dioptria szükséges 20,40,50,60 cm-re.

Multifokális szemüvegnél általában kissé nagyobb olvasó távolsággal érdemes számolni. Ilyenkor fontos, hogy a lépcsőn járásnál meg kell tanulni a szemüveg széle mentén nézni lefelé.

A túl erős közeli üveggel mindent nagyon közelre kell venni, ami azon kívül, hogy nehezíti a mindennapi tevékenységet, nagyító hatása miatt fejfájást, esetleg kettős látást okozhat. Túl gyenge közeli üvegnél a megszokottnál vagy szükségesnél távolabb kell tartani mindent, és a nagyon kicsi betűket nehezen, vagy nem tudjuk elolvasni.

A fentiek miatt ajánlom, hogy szánjunk elég időt a megfelelő dioptria és keret kiválasztására.

Kontaktlencse esetén a dioptrián kívül fontos, hogy milyen hosszan akarjuk az adott lencsét viselni, milyen a vastagsága, az oxigénáteresztő képessége, valamint a tisztítása, gondozása mennyi időt vesz igénybe. Sérült lencsét soha nem szabad hordani. Az adott lencse hordási idejét soha ne lépjük túl, mert maradandó károsodást okozhat.

A fentiek figyelembevételével választott szemüveg, vagy kontaktlencse úgy biztosítja a jó látásunkat, hogy közben komfortosan érezzük benne magunkat.

https://santalucia.hu/szemeszet/

Észre sem vesszük, hogy látásunkat valamilyen segédeszköz segíti”

dr. Tornai Ildikó

Szemész Főorvos

Santa Lucia Egészségcentrum

További bejegyzéseink

Összes bejegyzés