Sárkány ellen sárkányfű – Influenza ellen védőoltás

Az influenzát -mint például a banális náthát is- vírusfertőzés okozza, csak sokkal súlyosabb tünetekkel és szövődményekkel járhat. Az influenzát magas láz, fejfájás, ízületi-és izomfájdalom, általános gyengeség és rossz közérzet kísérheti.

Az influenza vírus évről évre újabb, számos variánssal rendelkezik. Éppen ezért olyan veszélyes, mivel elég erős védettséget csak az aktuális vírus ellen tudunk szerezni. Az új év a vírusnak új lehetőség, hogy ismét más arcát mutassa. Ezért az oltást minden évben meg kell ismételni.

Az influenza elleni védőoltást érdemes időben beadatni, még a szezon előtt, szeptember-október környékén. A védettség körülbelül 2-3 hét alatt fejlődik ki. Még járvány idején is hasznos lehet az oltás, mert hatása az inkubációs idő előtt közvetlenül adva is kifejlődik, egyébként pedig ez véd legjobban a súlyos szövődményektől.

Az influenzavírus igen fertőző és könnyen terjed. Okozhat szövődményként arcüreggyulladást, visszamaradhat hörghurut, eredményezhet súlyos keringészavart és tüdőgyulladást. Gyerekeknél előfordulhat lázgörcs, középfülgyulladás, vagy asztmás rohamok. Mindezek mellett nagy veszélyt jelent krónikus betegeknél az alapbetegség súlyosbodása.

A nagyobb közösségben dolgozók, gyermekek, idősek és krónikus betegek oltása ezért kiemelt jelentőségű. A járvány elkerülésének egyik alapköve a népesség kellő átoltottsága. Az influenza legyengíti a szervezetet, így más kórokozók is könnyebben bejuthatnak.

Az oltás előtt mindig szükséges egy gyors belgyógyászati vizsgálat, állapotfelmérés és tájékoztatás. Fertőző betegség, általános rossz fizikai állapot mellett az oltóanyag nem adható be.

Az oltást követően enyhe hőemelkedés, fáradtság, levertség kialakulhat. Ezek a tünetek általában gyorsan elmúlnak. Ma már csak a vírus egyes részeivel történik a vakcináció, tehát influenza nem alakulhat ki. Hosszabb fennállásuk esetén inkább egyéb fertőződés kialakulására lehet gyanakodni.

Védőoltást kérhet háziorvosától, vagy forduljon hozzánk segítségért.

További bejegyzéseink

Összes bejegyzés