Mit csinál a belgyógyász?

A hosszú élet önmagában nem jelent minőségi életet, ezért fontos a szervezet egészségének fenntartása. Külső és belső tényezők egyaránt hatással vannak a szervezet működésére. Az egyensúly felborulása, a betegségek számos tünettel járnak, amelyek beazonosítása és csoportosítása, az okok feltárása nem könnyű feladat.

A belgyógyászat az általános orvoslás egy speciális területe, amely igen szerteágazó és sok más szakterületet is érint a gyógyítás, megelőzés és rehabilitáció szempontjából. Az orvostudomény fejlődése révén a kezelések egyre célzottabbak lettek, ezért számos terület, mint például a kardiológia, gasztroenterológia, hematológia kivált. A belgyógyszat képezi ezeknek az alapját.  Éppen ezért a belgyógyász szakorvos sokat segíthet azokban az esetekben, amikor a páciens

  • bizonytalan a tüneteiben,

  • az eddigi kivizsgálások és azok leleteinek eredményét nehezen tudja értelmezni,

  • érzi, hogy problémája van, de nem tudja, kihez forduljon,

  • szűrővizsgálatán eltérést találtak,

  • szűrővizsgálatot szeretne végeztetni

  • általános problémáját szeretné kivizsgáltatni.

A belgyógyász segít felkutatni az okokat és szükség esetén további vizsgálatokat javasol. Az akut, hirtelen jelentkező problémák mellett belgyógyászaink a krónikus betegségben (magas vérnyomás, cukorbetegség) szenvedők gondozását is végzik. ha például hirtelen testsúlyváltozást, hasi, vagy mellkasi fájdalmat tapasztal. Segít, ha ismeretlen eredetű, de tartós láz, vagy gyulladás jelentkezik. Minden olyan, normálistól eltérő, vagy hirtelen jelentkező, ismeretlen állapotváltozás esetén, aminek az oka nem meghatározható.

A belgyógyászati panaszok széles skálája

Minden olyan, normálistól eltérő, vagy hirtelen jelentkező, ismeretlen állapotváltozás esetén, aminek az oka nem meghatározható, segíthet a belgyógyász. Érdemes felkeresni, főleg a a panaszok tartós fennállása esetén, ha például hirtelen testsúlyváltozást, hasi, vagy mellkasi fájdalmat, kellemetlenséget (reflux, gyomorégéshasmenés, stb) tapasztal. Segít, ha ismeretlen eredetű, de tartós láz, vagy gyulladás jelentkezik.

Belgyógyászati vizsgálataink menete

A belgyógyászati kivizsgálás egyik sarokköve az alapos kórelőzmény felvétele. Ez a páciens kikérdezését jelenti a családban előforduló, és a páciens korábbi betegségeiről. Ezt követi egy fizikális vizsgálat. Ez kiterjed a megtekintés (kültakaró, bőr, szemek, fülek, végtagok, tartás, járás), a mellkas, has, mozgásszervek, szívműködés, légzés vizsgálatára. Ezek alapján az orvosaink felállítanak egy feltételezett diagnózist, amihez szükség szerint további bizonyító vizsgálatokat (labor, képalkotó, EKG) rendelnek. Az eredmények alapján segítenek a betegút megszervezésében, javaslatot tesznek a további szakorvosi vizsgálatokra, gyógyszeres és nem gyógyszeres kezelésre.

További bejegyzéseink

Összes bejegyzés