Annyi a világ, amennyi belefér… a látóterünkbe

A látótér vizsgálata az egyik legfontosabb diagnosztikus tevékenység a szemészetben. Látótérnek a mozdulatlan szemmel és fejjel a környezetünkről egyszerre leképzett tárgyak összességét nevezzük. Mivel a két szemünk külön-külön látótérrel rendelkezik, ezért beszélhetünk egyszemes és kétszemes látótérről. Az agyunk egyesíti a jobb és bal szem látóterét, így a két szemünkkel látott tárgyakat egynek látjuk. Ha ezen folyamatban valamilyen hiba történik, kettőslátásról beszélünk. A két szem látóterének agyi egyesítése teszi lehetővé a térlátást.

A látótér méretét befolyásolja az arc berendezése, az orrunk, a szemöldökünk vagy a csüngő szemhéj, amely szűkíti a belátható teret a látótér károsodása nélkül is. Ezeket a tényezőket figyelembe kell venni a látótér eredmény értékelésénél. Mivel a két szem látótere az agyban egyesül, az egyik látótér hibáját a másik látótér épsége sokáig elfedheti, így látótér vizsgálat nélkül a probléma csak később derül ki. A látótér vizsgálat diagnosztikus segítséget jelent a szemorvos, az ideggyógyász, az endokrinológus vagy az örökléstannal foglalkozó orvos számára. De ismerete fontos pl. a jogosítvány vagy a munkaalkalmasság szempontjából is.

Ajánlott a vizsgálat elvégzése:

 • a zöldhályog (glaucoma) minden formájában, gyanú esetén is!
 • öröklődő szembetegség: retinitis pigmentosa – farkasvakság
 • látóideg megbetegedések: gyulladás, zöldhályog, vérkeringési vagy toxikus károsodás
 • látópályát is érintő központi idegrendszeri betegségek: agyvérzés, agylágyulás, daganatok, sérülések
 • gyulladásos folyamatok a szemben vagy a látóideg mentén
 • daganatok szemben, arc- vagy agykoponyában
 • hormonális megbetegedések
 • szem keringési zavarai, érelzáródások: vénás vagy artériás
 • jogosítvány érvényesítése esetében is: bizonyos látótér kiesések kizárják a jogosítvány megszerzését vagy érvényesítését.
 • az éleslátás helyének degeneratív folyamata
 • minden olyan esetben, amikor a látótér bármilyen károsodására van gyanú, a beteg panaszai, tünetei alapján.

A vizsgálat fájdalommentes. A modern látótér vizsgálatot az egyik szem letakarásával végezzük. A paciens egy félgömb alakú képernyőn, változó helyeken, különböző nagyságú és fényességű pontokat lát felvillanni, amelyet nyomógombbal jelez. Az így vizsgált pontok számítógépes összesítése adja a látótér eredményét. Az általunk használt készülék nem csak a látótér méretéről, de az egyes látótérpontok érzékenységéről is pontos képet ad. Ez lehetővé teszi egyes betegségek pl. a zöldhályog igen kezdeti látótér-elváltozásának kimutatását, mielőtt még a páciensnek panaszt okozna. Magyarországon a zöldhályog a látás elvesztésének egyik vezető oka, ezért a korai kimutatás és a kezelés megmentheti pácienseinket a fenyegető vakságtól.

Korunk gyakori betegsége az éleslátás helyének időskori elfajulása (macula degeneratio). Az éleslátás helyének károsodása a látásélesség csökkenése mellett a látótér centrális fényérzékenység csökkenésével is jár, ami a látótér vizsgálattal felmérhető és nyomon követhető.

A vizsgálat elvégeztetésére lehetőség van magánrendelőnkben, előre egyeztetett időpontban. Az elkészült látótér kiértékelését szemész szakorvos végzi. Ha a kapott eredményben eltérés mutatkozna, akkor szakorvosi konzultációra, ill. vizsgálatra várjuk.

További bejegyzéseink

Összes bejegyzés