• manualterapia

  Manuálterápia

  Manuálterápia

  A gerincproblémák komoly népbetegséggé nőtték ki magukat!

  Mit tegyünk? Kikhez fordulhatunk?

  A nyak, hát és derékfájdalmak száma sajnos drasztikusan nő kis hazánkban is, és most még csak a diagnosztizált esetekről beszélünk. A legutóbbi tanfolyamon, amin pont a derékfájdalmakról tanultam, 40 %-ot említett az oktató. Gondoljunk bele, hogy a felnőtt lakosság 40 %-a derékfájós, és ez még csak a derék, nem beszéltünk a hátról és a nyakról! Ez a szám jóval magasabbra rúgna, ha nem csak a diagnosztizált esetekről esne szó, hanem azokról is, akik csendben úton vannak a műtét felé a „majd elmúlik, nem megyek én sehova” gondolkodásmódjukkal. Igen műtét! Egy elhanyagolt porckorong probléma műtétig is fajulhat, ugyanis olyan komoly tünetei vannak, ami nem hagy más lehetőséget.

  A legtöbb gerincprobléma tünetmentesen tartható, sőt meg is gyógyítható, a megfelelő technikával. A megfelelő technikát sokszorosan ki kell, hogy hangsúlyozzam, ugyanis ez az igazán neuralgikus pontja a kérdésnek.

  Mivel hatalmas tömeget képviselnek a gerincbetegek, és még fájdalmat is okoz a dolog, amit köztudottan rosszul visel az ember fia, egy egész iparág épült fel ennek a problémának az orvoslására. Tele van a piac csodálatos gyógyulást ígérő haszonleső kóklerekkel, akik vagyonokat rabolnak el az emberektől. Csontkovácsok, csodatévő természetgyógyászok, valamely MLM cég által megrészegített sok ezer forintos táplálék kiegészítőkkel, csodamatracokkal zsonglőrködő, mindent is gyógyító tanácsadók, és még sorolhatnám napestig a csalók listáját, de nem ez a cikk célja. Csupán azért kell megemlíteni ezeket az embereket, mert sajnos rengeteg kárt okoznak a betegeknek. A pénztárcájuk mellett az egészségükkel is játszanak.

  Nagyon fontos, hogy a gerincünkkel a megfelelő helyre menjünk, ugyanis egy van belőle, és az egész életminőségünket nagyon komolyan befolyásolja, ha megbetegszik.

  Szerencsére ma már Magyarországon is elérhető számos igazolt, kikutatott és hatékony terápia, ami a gerinc gyógyítását nem műtéti és gyógyszeres úton közelíti meg, hanem ezeket mellőzve. Orvosok és gyógytornászok tanulhatják ezeket a módszereket, és kizárólag ők alkalmazhatják ezeket a technikákat biztonságosan. A gerinc gyógyításában nagyon fontos a komplex szemlélet, ugyanis egy nagyon összetett anatómiájú része a szervezetünknek. Gyógyításához meg kell vizsgálni a teljes gerincet, majd látva az elváltozásokat, minden frontján kezelni kell azt.

  Én személy szerint a McKenzie módszert és a manuálterápiát részesítem előnyben a gerinc gyógyításában. Mindkettő módszer kiváló eredményeket tud felmutatni és nemzetközileg is elismert. A McKenzie módszer a világ egyik legelismertebb fizioterápiás módszere, ami egy diagnosztikai rendszert és egy kezelési stílust is magába foglal. A módszer lényege, hogy a terapeuta besorolja a beteget egy problémacsoportba, majd az annak megfelelő gyakorlatokkal, a beteg együttműködésével hozzák helyre a fennálló problémát. A manuálterápia, mint azt a neve is mutatja, a gyógyító által kézzel végzett terápia. Ennek során a vizsgálat és a kezelés is kézzel zajlik, melynek során a terapeuta műfogásokkal éri el a kívánt hatást. Igen, ez néha ropog is, de ettől még nem csontkovácsolás! A csontkovácsolást egy hétvégi tanfolyam alatt el lehet sajátítani még Bori néninek is, aki egész életében portás volt, de most „gyógyítana”. A manuálterápia orvosi vagy gyógytornász diplomával rendelkezőknek még két év tanulást jelent! Többek között azért is fontos a megfelelő alapképzettség, hogy a terapeuta felismerje, mikor nem szabad kezelnie a beteget. Vannak olyan gerincből eredő problémák, amikhez tilos mechanikailag hozzányúlni. Ezekben az esetekben kizárólag az erre szakosodott orvoshoz kell irányítani a beteget.

  Summázva egy kicsit az eddigieket, ha becsípődik a dereka vagy elalussza a nyakát, szúr a háta, forduljon időben szakemberhez. Szűrje meg komolyan az ezzel kapcsolatos információkat és olyan gyógyítóhoz forduljon, aki tényleg ért a mozgás szervrendszerhez!

  Ne feledje, egy gerincünk van!

   

  Csőke Gábor

  manuálterapeuta