Gyermekszemészet

Szemünk fénye

A legtöbb gyermeket az iskolai beiratkozás előtti kötelező szemészeti vizsgálaton látja először szemész szakorvos, pedig a csecsemőkorban elvégzett szűrővizsgálatokkal számos esetben elkerülhető lenne a tartós látásromlás, ami az egész életminőségre kihat.

Rendelőnkben 5 éves kortól tudunk gyermeket fogadni.

Nem szólt, hogy nem lát?

Az újszülöttek látása még messze nem mondható tökéletesnek. Kezdetben csak fekete-fehérben, homályosan látnak, főleg a kontrasztokat képesek megkülönböztetni, maximum 20-35 cm-re, ami éppen elég ahhoz, hogy felismerjék azt, aki ölben tartja őket. 2-4 hónapnak kell eltelnie ahhoz, hogy képes legyen a színeket megkülönböztetni. Fél éves kor körül kezdődik a mélység és távolság érzékelés tanulása. 2 éves korra alakul ki a felnőttekével azonos teljes látásélesség. Azért nem képes önmaga felmérni, ha gond van a látásával, mivel számára csak az a látásélesség ismert. A térlátás 7 éves kor körül, a felnőttekéhez hasonló binokuláris, vagyis kétszemes látás 10-12 éves korra alakul ki. Ezért ha bármilyen javítandó látásprobléma áll fenn, ennek korrigálása kisgyermekkorban szükséges, hiszen ez a feltétele a tökéletes látás kialakulásának.

Gyakori kérdések

A korai felismerés és kezelés kulcsfontosságú lehet a gyermek későbbi látása szempontjából! A szűrővizsgálatokon a babák, kisgyermekek életkorához igazított tesztekkel tudják vizsgálni a különböző szembetegségeket, a gyenge látást, a kancsalságot, a színtévesztést, a tompalátást, ami például csak kisgyermekkorban gyógyítható!

Csecsemőkorban, 6-12 hónap között feltétlenül érdemes megejteni az első vizsgálatot, majd problémamentesség esetén is megismételni 3 évesen és az iskolakezdés előtt 5 éves korban. Ha a szülők közül valamelyik szemüveges, kancsal, tompalátó vagy egyéb ismert szembetegsége van, a szűrést érdemes évente elvégeztetni.
Mai világunkban a látásnak, térlátásnak és színlátásnak nagy szerep jut a mindennapi életben. Ha nem szeretnénk, hogy gyermekünket látásproblémája akadályozza bizonyos tevékenységek gyakorlásában, a szakmaválasztásban, időben kell lépnünk. Ezért fontos, hogy még az iskoláskor előtt sor kerüljön teljes körű szemészeti vizsgálatra!

Kisebbeknél erre utalhat: ha az édesanya terhessége alatt rubeola, toxoplasma fertőzésen esett át, ha a gyermek koraszülött, ha a kisbaba 3 hónapos kora után sem figyel a fényre, ismerős arcokra, ha a baba újszülött korában súlyos fertőzésen esett át, ha a gyermek szemgolyója lényegesen kisebbnek vagy nagyobbnak látszik, ha a pupillája nem fekete, hanem fehéres fényű, állandóan vagy gyakran kancsalít (4-6 hónapos korig természetesnek számít a felnőtt által kancsalnak tűnő csecsemő)

Nagyobb gyermeknél jelentkező tünetek: gyakran panaszkodik fejfájásra, szédülésre és/vagy hunyorgásra, a tárgyakat indokolatlanul messze tartja magától, nem ismer fel a „távolban” személyeket, tárgyakat ,úgy tartja a fejét, a tárgyakat, hogy csak az egyik szemével lássa, mellényúl a tárgyaknak, gyakran gyulladt a szeme, iskolás gyermekeknél fellépő tanulási nehézségek, magatartási zavarok

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Ha bármilyen kérdése lenne, forduljon hozzánk bizalommal, szakorvosaink, munkatársaink örömmel segítenek.

Kapcsolatfelvétel