Hematológia

hematologiaA hematológia az orvostudomány vérképző szervek betegségeivel foglalkozó ága. Ma már a hematológia is nagyon szerteágazó tudomány. Vizsgálja a vérszegénységek okait, melyek lehetnek egyszerűen a vérképzéshez szükséges anyagok hiányának a következményei, mint például vashiány, B12 hiány. Ritkább esetben örökletes megbetegedés formájában is előfordulnak, ahol az okok tisztázása nehezebb.

A hematológiai betegségek további csoportját alkotják a véralvadással kapcsolatos betegségek. Az is kóros, ha az egyén vérzékeny, de a fokozott vérrög képződés is életveszélyes állapotot idézhet elő. Ilyen jellegű betegség gyanúja esetén a kivizsgálás mindenképpen indokolt.

A nyirokcsomók megnagyobbodásával járó betegségek -limfomák- vizsgálata is a hematológia tárgykörébe tartozik. A korai stádiumban felfedezett betegségek gyógyulási kilátásai napjainkban egyre jobbak.

A leukémiák szintén rosszindulatú betegségek. Ezeknek vannak heveny és krónikus formái. A heveny leukémiák nagyon súlyos betegségek, ezen a téren is jelentős fejlődés tapasztalható. Sok esetben csak csontvelő átültetéssel lehet meggyógyítani. A krónikus leukémiák gyógyításának lehetőségei az elmúlt pár évben sokat javultak az újabb hatásos immunológiai és átkapcsolási pontokon ható gyógyszerek alkalmazásával.